BODONKÚT

A bodonkúti Budai Nagy Antal Egyesület és az itt élő  magyar református közösség nevében írunk azzal a szándékkal, hogy támogassanak minket abban, hogy Budai Nagy Antal emlékművet állítsunk a falu egykori kiemelkedő személyiségének.

Az egyesület fő célkitűzései között szerepel a kisebbségben élő magyarok hagyományainak és kultúrájának megőrzése és fenntartása. Ugyanakkor célunk az anyagi nehézségekben élő gyerekeknek való tábor szervezés illetve az idősek támogatása.

Bodonkút Kolozsvártól 18km-re északnyugatra fekvő település. Kolozs vármegyei kuriális falu volt, több magyar kisnemesi család lakta. E nemes családokból származik az az ember, akinek emlékére szobrot szeretnénk állítani, Budai Nagy Antal  15. századi parasztvezér.

Úgy gondolom, említést kell tennem a Bodonkúti gyökereket ápol Kovacsóczy Farkas, (1540 körül – Szamosújvár, 1594. szeptember 11.) erdélyi kancellár, nagy műveltségű humanista, a XVI. század második felében az erdélyi politikai élet egyik meghatározó személyisége.

Itt született és nevelkedett Babos Sándor mandzsúriai református misszionárius, valamint a Gombár Dezső helyibéli muzsikus. A bodonkútiakat bálokban Fodor Sándor (Netti Sanyi bácsi) szorakoztatta és a hires bodonkúti notákat és hajnalikat muzsikálta.

Jövőbeni terveink között szerepel tehát egy emlékműállítás, gyerektáborszervezés a szórványban élő fiataloknak, a falu kultúrházának felújítási munkálatainak véglegesítése, ünnepekhez szokásokhoz kötödő bálok szervezése, hisz ez mind hozzátartozik a kultúra megőrzéséhez illetve fenntartásához.

Az ősi hagyományok, mint tánc, zene, különböző népszokások-, olykor fellelhetők a faluközösség életében. Ezzel az emlékműállítással is szeretnénk elődeinknek tisztelegni, és ehhez kérem/kérjük segítségüket.

Mély tisztelettel és köszönettel,

Jakab István

Budai Nagy Antal Egyesület elnök

 


Támogatóink


Sigla Bendkopp pe alb

 

 BGA

 

brenntag

 

kallos logo 01

 

powerbelt

 

communitas fuggolegespng

 

delap